You are currently viewing Hogyan készítsd fel a szállodát egy profi fotózásra

Hogyan készítsd fel a szállodát egy profi fotózásra

  • Post author:
  • Post category:Blog
  • Post last modified:február 7, 2024
  • Reading time:18 mins read

Sajnos a Covid 19 vírus kicsivel több, mint egy éves megjelenése óta nagyon sok vállalkozás, cég került nehéz helyzetbe. A pandémia különösen nagy kihívás elé állította a vendéglátó ipar részvevőit is. A folyamatosan bekövetkező bezárások a vendéglátó szektor minden résztvevőjére kiterjedt. Nagyon sok étterem, szálloda vagy éppen panzió kénytelen volt végleg bezárni, míg mások, akik talán kicsivel kedvezőbb helyzetben vannak, ezt az
időszakot arra használják fel, hogy kicsit megújuljanak. Elvégzik az egyébként máskor nehezen kivitelezhető renovációs munkákat, festést, javítást stb. Kicserélik az elhasznált bútorokat vagy éppen teljes átalakítást, felújítást végeznek.

A vendégek nélküli időszak többek között arra is alkalmas, hogy a szálláshelyről készült fotó galériát felfrissítsék. Mivel üres az épület, könnyebben és gyorsabban foltozhatóak a szálloda egyes helyiségei. Így, amikor eljön az újra nyitás időszaka és ismét fogadhatnak vendégeket a szálláshelyek, egy teljes mértékben megújult vagy felfrissített fotó galériával csábíthatják utazásra az embereket.

Abban mindannyian egyetértünk, hogy egy szálláshely esetében mennyire fontos a gyönyörű fotók használata. Amelyek a legtermészetesebb módon adják vissza a szálloda arculatát, hangulatát, sajátosságát. Bemutatva mindazt, amitől az adott szálláshely egyedi és különleges.

Tehát nézzük hogyan célszerű felkészíteni a szálláshelyet egy olyan fotózásra, amely szemet gyönyörködtető fotókon keresztül örökíti meg a szálloda egyediségét és színvonalát.

Mielőtt szálloda fotózásra készülünk, számos dolog van, amit előre meg kell tervezni és amiről egyeztetni kell. A legjobb eredmény eléréshez elsősorban azt kell meghatározni, hogy a képek, milyen történetet, márkaszemélyiséget közvetítsenek. A következőkben bővebben kifejtem, hogy mire érdemes felkészülni egy szálloda fotózás előtt. 

Gondold át, hogy mi teszi egyedivé a szállodát.

Mi különbözteti meg a szálláshelyet a konkurenciától? A verhetetlen elhelyezkedése egy nyüzsgő nagyváros közepén vagy a csendes és nyugodt környezet, wellness és spa részleggel? Családbarát szálláshely, tele szórakozási lehetőségekkel vagy egy visszafogott és elegáns szálláshely, ami ideális az üzleti utazók számára? 

A fotózás előtt határozd meg a szálloda karakterét és azt az üzenetet, amit kommunikálni szeretnél a vendégek felé. Egy tehetséges szálloda fotós képes megörökíteni a szálloda egyedi stílusjegyeit, atmoszféráját és hangulatát a megfelelő fények, beállítások és kreatív nézőpontok használatával.

Egy másik nagyon fontos dolog a szálloda fotózás előtt, hogy készítsünk egy listát arról, amiről szeretnék, hogy fotó készüljön. Ez a lista tartalmazzon minden olyan beállítást, amit viszont szeretnénk látni, az olyan fotókat, ami a marketing kampányunkhoz szükségesek vagy amivel az egyes szobatípusról készült galériát szeretnénk kibővíteni.  Győződjünk meg arról, hogy a szálloda minden egyes részlege, étterem, terasz, udvar, wellness részleg, külső helyszínek, stb.  rá kerüljön a listára, hogy semmi ne kerülje el a figyelmünket. Gyűjtsük össze, hogy hány különböző szoba típusról szeretnénk fotókat illetve, hogy összesen mennyi fotóra lesz majd szükségünk.

Ez a lista azért is fontos, mert a fotós ebből a listából kiindulva készíti majd el a fotózási tervet. A lista alapján fogja tudni mérlegelni, hogy melyik helyiséget mikor, milyen fényviszonyok mellett kell és lehet majd fotózni, összeállít egy időbeosztást. Természetesen ahhoz, hogy ezt meg tudja tenni, szükség van egy épület bejárásra, ahol részletesen át lehet beszélni a fotózás körülményeit, kitérni a részletekre, egyeztetni, hogy az egyes helyiségek fotózásakor esetleg milyen kellékekre, berendezésre lesz majd szükség.

Miután a lista elkészült, meg volt az épületbejárás és minden részletet sikerült átbeszélni fontos, hogy a szálloda teljes személyzete értesüljön arról, hogy pontosan mikor lesz a fotózás, azért, hogy időben fel tudjanak készülni.  A recepciós személyzetnek, blokkolnia kell a szükséges szobákat a fotózáshoz. A Housekeeping részlegnek biztosítania kell, hogy a szobák megfelelően tiszták legyenek. A külső fotózáskor esetleg szükség lehet egy pár parkolóhely lezárására, vagy a bokrok, sövények lenyírására, fűnyírásra. 

Hogyan készítsd fel a szállodát a fotózásra?

A szálloda fotózáskor minden egyes részleget, minden helyiséget megfelelően fel kell készíteni. Megfelelően takarítsuk ki, rendezzük el és készítsük fel az épületet azért, hogy gyönyörű és lélegzetelállító képek születhessenek.

A lobby felkészítése
A lobby a legelső hely, amit a vendégek megpillantanak érkezéskor, itt találkoznak először a szálloda személyzetével, betekintést enged a szálloda stílusába és hangulatába. A lobby fotózásakor ugyan azt a hangulatot és érzést szeretném visszaadni, mint amivel a vendég találkozik, amikor meglátogatja a szállodát a való életben.

A lobby fotózása előtt fontos, hogy pakoljunk el minden szükségtelen, zavaró, oda nem illő tárgyat, mint pl. a magazinok, prospektusok, reklámanyagok.  Győződjünk meg róla, hogy a lobby tiszta, a szemetesek ki vannak ürítve. A vázákban legyenek friss virágok, a cserepes virágok szépen gondozottak legyenek.

A lobby fotózásakor többféle szempontot veszek figyelembe. Egyrészt odafigyelek az építészeti részletekre, egy szikrázó csillárra vagy egy gyönyörűen ívelő lépcsőházra, másrészt megörökítem a kedves és segítőkész személyzetet, ahogyan üdvözli, kiszolgálja, útba igazítja a vendégeket.

A szobák kiválasztása a fotózáshoz

A szálloda legfontosabb része a vendégszoba, amelyet körültekintően kell kiválasztani és előkészíteni a fotózásra. Mivel a vendégek a képek alapján választják ki az adott szálláshelyet ezért az fotóknak őszintének, hitelesnek mégis vonzónak és tetszetősnek kell lennie. A szobák előkészítése előtt fontos, hogy kiválasszuk azokat, amelyeket meg szeretnénk örökíteni

Néhány szempont a szobák kiválasztásához:

• Különböző szobatípusok: Nagyon fontos, hogy mindegyik szobatípusból legalább egyet örökítsünk meg azért, hogy a vendégek láthassák milyen
típusú szobák közül tudnak választani. Mutassuk be a standard szobákat, illetve egyéb magasabb kategóriájú szobákat, lakosztályokat, apartmanokat.
Örökítsük meg az extra felszereltségű szobáka, olyanokat, amelyek például erkéllyel, fürdőkáddal, kihúzható kanapéval stb. rendelkeznek

• Szobák kilátással: Válasszunk olyan szobákat, amelyek szép kilátással rendelkeznek, egy gyönyörű hátsó kertre, csendes tóra vagy egy szép
emlékműre.

• Világos szobák: Keressünk olyan szobákat, amelyek megfelelő természetes fénnyel rendelkeznek. A megfelelő megvilágítás függ a fotózás időpontjától, ezért erről érdemes előre egyeztetni a fotóssal.

A fotózás előtt fontos ellenőrizni azt, hogy blokkolva lettek-e azok a szobák, amelyeket fotózni szeretnénk, illetve, hogy megfelelően ki lettek-e takarítva és felkészítve.

A szobák felkészítése:

Néhány pontban összegyűjtöttem, hogy mire érdemes figyelni a szobák takarításakor:

• Az ágynemű és ágyszoknya legyen kimosva és kivasalva
• A párnák legyenek felrázva és megfelelően elrendezve
• A függönyök legyenek kivasalva
• A szemetesek legyenek kiürítve
• A padló legyen felporszívózva
• Az ablakok és tükrök legyenek megtakarítva
• A törölközők legyenek összehajtva
• A fürdőszobai bekészítés legyen feltöltve
• A fürdőben legyen felmosva

Amikor a fotózás előtt takarítjuk a szobákat, legyünk alaposabbak, mint a sztenderd takarítási folyamat során.  Az ágyneműn lévő legapróbb foltot vagy a tükrön lévő maszatot is megörökíti a fényképezőgép, szóval legyünk biztosak abban, hogy a szoba tiszta és foltmentes. 

Bekészíthetünk különböző kiegészítőket a szobába, hogy feldobjuk kicsit a fotókat. Ha például az üzleti utazókat szeretnénk megnyerni, akkor elhelyezhetünk egy laptopot az asztalon vagy egy öltönyt a szekrényben. Az ügyesen berendezett, angol szóval “staging”- elt szobák otthonosabb hatást keltenek. Fontos azonban, hogy ne essünk túlzásba. Ne fotózzunk olyan szolgáltatásokat, bekészítéseket a szobában, amelyet a szálloda nem kínál. Például, ha a szálloda nem biztosít szobaszervízt, akkor ne fotózzunk reggeliző házaspárt az ágyban. 

Az étterem és a bár felkészítése

Étteremfotózáskor elsődleges szempont számomra, hogy bemutassam a hely atmoszféráját, nyüzsgését vagy éppen meghitt hangulatát azért, hogy a vendégek már a belépés előtt átérezhessék azt. Azért, hogy az elkészült fotók tökéletesen reprezentálják az étterem vagy bár légkörét felkérhetünk modelleket is a fotózásra illetve igénybe vehetjük a szálloda személyzetének ( pincér, bártender ) segítségét is.

Mire érdemes odafigyelni étterem vagy bár fotózás előtt:

• Az asztalok és székek megfelelően legyenek elrendezve
• A pultban és a pulton legyen tisztaság és rend
• A terítő és a teríték legyen kifogástalan
• A személyzet ruhája legyen tiszta és vasalt
• A vázákban legyen friss virág

Étterem fotózás vagy a bár fotózása előtt célszerű időben lezárni a helyiséget, hogy ki lehessen takarítani és fel lehessen készíteni, illetve értesíteni kell a szálloda személyzetét, hogy a fotózás időtartamára ne vegyenek fel asztalfoglalást.

A wellness részleg felkészítése

A wellness részleg egy fontos értékesítési eszköz lehet az olyan utazók körében, akik felfrissülni és kikapcsolódni vágynak. A wellness részleg
fotózásakor a békés és pihentető légkört szeretném bemutatni a fotóimon. Ehhez arra van szükség, hogy megfelelően legyen kitakarítva és előkészítve.  A medencék körül a csempe legyen felmosva, a medence, pezsgőfürdő vize legyen tiszta, a szauna, gőzkabin legyen kitakarítva, a masszázs szoba felkészítve és berendezve. Kültéri medencék esetében a napozóágyak legyenek elrendezve, a növények megmetszve, a fű lenyírva, a szemetesek kiürítve.

A hotel lounge felkészítése

Amennyiben a szálloda rendelkezik lounge-al, ahol a vendégek ki tudnak kapcsolódni, abban az esetben ezt is érdemes bemutatni a szállodáról készült fotóanyagban. A lunge egy tökéletes hely, ahol meg tudjuk örökíteni, ahogyan a vendégek egy koktél társaságában beszélgetnek, vagy kikapcsolódnak egy üzleti meeting után. A lounge felkészítésekor pakoljuk el a magazinokat, újságokat, megfelelően rendezzük el a bútorokat, rakjunk friss virágokat a vázákba, ürítsük ki a szemeteseket. 

A rendezvénytermek felkészítése

A konferencia, meeting, bankett termek fotózásakor azt kell figyelembe venni, hogy általában milyen alkalmakra szokták őket igénybe venni és ennek megfelelően kell őket felkészíteni. Üzleti megbeszélés esetében lehet az asztalokon például  jegyzetfüzet, toll, innivaló. Amennyiben állófogadásról van szó, abban az esetben az asztalok ennek megfelelően legyen elrendezve és legyen rajtuk teríték. A konferenciatermet célszerű többféle elrendezési formában megörökíteni.  Amennyiben egy termet többféle eseményre szeretnénk felkészíteni figyeljünk arra, hogy elegendő időt hagyjunk az átrendezéshez.

A külső helyszínek felkészítése

A belső felvételek elkészítése mellett épp olyan fontos bemutatni a külső helyszíneket, a szálloda épületét, homlokzatát, kertjét is. A külső fotók elkészítésekor az egyedi építészeti részletekre, az épület és a környezete harmóniájának a bemutatására törekszem. A külső fotók elkészítéséhez a
legideálisabb időszak a napkelte vagy a napnyugta közeli időpontok, amikor meleg, lágy fények világítják meg az épületet.

Összegyűjtöttem néhány tennivalót a külső helyszínek fotózása előtt:

• A fák, bokrok, sövények legyenek megfelelően megmetszve
• A pázsit legyen lenyírva
• A járda és a bejárat legyen felsöpörve
• A terasz és a kerti bútorok legyenek megfelelően elrendezve

A professzionális szálloda fotózás előnyei

Gondolj bele, mi az, ami egyedivé és különlegessé teszi a szálláshelyed?
Mi az, amiért az emberek Téged választanak?
Mutasd be ezeket gyönyörű fotók segítségével és inspiráld arra leendő vendégeidet, hogy következő utazásukkor nálad szálljanak meg.
 
Legyen szó egy gyönyörűen megvetett ágyról, egy ínycsiklandó reggeliről, vagy egy kényeztető masszázsról a wellnessben, a lenyűgöző fényképek
használata megtérülő befektetés, ami fellendíti szálláshelyed forgalmát.
 
Ha az szeretnéd, hogy vendégeid már a belépés előtt otthon érezzék magukat, válaszd szállodafotózási szolgáltatásomat és érjük el közösen üzleti
céljaidat.