You are currently viewing Arkt Építész Stúdió által tervezett J-ház Felsőtárkányban

Arkt Építész Stúdió által tervezett J-ház Felsőtárkányban

  • Post author:
  • Post category:Blog
  • Post last modified:február 7, 2024
  • Reading time:5 mins read

Az egri Arkt Építész Stúdiótól kaptam egy felkérést 2018 év végén, az egyik nemrég elkészült házuk fotózására.

A Stúdió egy régi, 80 esztendős tufa falú házat épített át és egészített ki. A ház az utca frontról nézve megőrizte a régi, „kocka” házakra jellemző jelleget. Az első két szoba továbbra is hálószobaként funkcionál, viszont hátulról, az udvar felől teljesen megnyitották az épületet.
Hatalmas nyillászárókat építettek be, így engedve be a napfényt a déli tájolású hátsó kert felől.

A földszinten a két hálószoba mellett a nappali, a konyha, az étkező, a fürdő és a mellékhelyiség kapott helyet.

A tetőteret – ahogyan a tervező, Fajcsák Dénes meséli – egy nagy tiszta (leválasztás mentes) közösségi térként fogalmaztuk meg, ami a kert felé maximalizált oromfali megnyitással tekint.

A tervezők nem titkolt célja volt, a ház „falusias” jellegének a megőrzése. Emiatt kapott az épület natúr cserépfedést, natúr bádogozást, emiatt építettek be natúr faszerkezeteket, nyílászárókat és használtak hajópadlót, Illetve lakozott betont.

Enteriőr fotózás szempontjából az okozott némi kihívást, ami a ház egyik legnagyobb előnye, mégpedig a túl sok beáramló napfény. Fotózákor nem ideális, sem a túl sok, sem pedig a túl kevés fény. Abban az esetben, amikor túl sok és direkt fény áramlik a szobába, gondot okozhat a lakkozott hajópadlón való megcsillanása, beégést okozva. Ezt a megfelelő helyszíni beállításokkal és némi utómunkával kellő képpen kordinálhatjuk.

Összességében egy nagyon letisztult, világos és naturális terkből álló házat volt szerencsém fotózni. Ezúton is köszönöm a felkést.

J-ház, Felsőtárkány
Epítész tervező: Fábián Gábor, Fajcsák Dénes
Arkt Építész Stúdió