You are currently viewing Parasztház modern köntösben

Parasztház modern köntösben

  • Post author:
  • Post category:Blog
  • Post last modified:február 7, 2024
  • Reading time:8 mins read

Egy építész saját házát fotózni mindig óriási kihívás. Így voltam ezzel akkor is, amikor Dénes felkért, hogy készítsek külső és belső épületfotókat a nemrég elkészült hétvégi házáról.

A hétvégi házat egy régi parasztházból alakították át, azzal a koncepcióval, hogy meghagyják a ház falusias arculatát, emelett némi modern jelleget is kölcsönöznek neki. Az átépítés koncepciójáról bővebben ebben az Építészfórumon megjelent cikkben olvashattok.

A helyszínre délelőtt 10 óra körül érkeztem, ahol Dénessel egy kávé kíséretében átbeszéltük a fotózás részleteit. Miután közösen bejártuk a portát és a házat, úgy döntöttem, hogy az enteriőr fotókat készítem el először és majd naplementében fotózom kívülről az épületet.
A fotózást az udvaron található nyári konyhával kezdtem, majd a főépület szobái következtek.

Bár az átalakításnak köszönhetően az étkező mindkét oldalról hatalmas nyílászárókat kapott, a többi helyiségben a régi parasztházakra jellemző módon elég kicsik az ablakok. Ennek okán elég kevés természetes fény jut ezekbe a szobákba, viszont némi vakuzással szépen be lehet világítani ezeket a tereket.

Szintén a parasztházak jellemző tulajdonsága, hogy az egyes szobák egymásból nyílnak, ezért az enteriőr fotók készítésekor próbáltam erre is fókuszálni és bemutatni a különböző helyiségek kapcsolatát. Fontos szempont volt továbbá az átalakítás egyik fő koncepcióját is érzékeltetni a fotókon keresztül. Mégpedig azt, hogy a régi parasztházakra jellemző apró ablakokat és szűk helyiségeket megbontva, megnyitva, hogyan tudnak kialakítani olyan élettereket, amelyek közvetlenebb kapcsolatban vannak a kerttel és ezáltal a természettel.

Amikor már majdnem végeztem az enteriőr fotókkal, akkor vettük észre, hogy elég nagy vihar közeledik, így azonnal fogtam a felszerelésemet és nekiláttam a külső képek elkészítéséhez. Szerencsére a viharfelhők nagyon szép hátteret biztosítottak az épületnek és a felhőkön átszűrődő napfény nagyon szép, lágy kontrasztot kölcsönzött a háznak. Sajnos a vihar még az előtt megérkezett, mielőtt be tudtam volna fejezni az összes beállítást, amit elterveztem.

Amikor ott jártam a portán és a kertben még nem fejeződtek be a munkálatok, de amint azokkal is végeznek, szeretnék még visszamenni és még egy pár beállítást csinálni. Remélem lesz még rá lehetőségem.

Családi ház
Építész tervező: ARKT Építész Stúdio
Helyszín: Cserépfalu